Den klassiske form for daytrading er med aktier der købes til en given kurs, og sælges til en anden, med gevinst for øje, men der er faktisk en metode, der ikke indebærer at du køber selve aktivet du gerne vil tjene penge på.
Du kan faktisk investere i det der kaldes for et derivat – forstået på den måde, at det ikke er aktivet selv, men kursudviklingen afspejler det underliggende aktivs kursudvikling. Mere specifikt vil det være relevant at benævne dem CFD – Contract For Difference – hvor pengene tjenes på at købe eller sælge til en anden kurs end du gav for aktivet.
Det kan gøres på aktier, råvarer (guld, sølv, olie, korn), indeks, eller valutaers indbyrdes værdier, men hvor du har helt frie hænder til at spekulere i om markedet stiger eller falder, hvilket kan bruges til både at tjene penge i et faldende marked, men også at afdække risikoen for dine andre aktiver, hvis du forventer at de stiger i værdi.
CFD’er er det der kaldes for et gearet instrument, hvilket betyder at du låner penge for at spekulere, hvilket betyder at du både øger din indsats, gevinstpotentiale, men også risiko, hvor det lige præcis er gearingen der giver dig muligheden for både at mangedoble gevinsten, men også tabet.
Fordelen ved CFD’ere i forhold til futures ligger i at det kan lade sig gøre at ligge i aktivet med en eksponering der er en del lavere, hvilket betyder at du kan komme i markedet med en del færre penge.
Ja, CFD’ere giver mulighed for effektiv daytrading
Uanset om du tror markederne stiger eller falder, om du er til guld, olie eller Nasdaq100, så kan du finde et CFD-produkt der passer lige præcis dig.
Hvis vi nu siger at du gerne vil shorte en given aktie, fordi du tror den vil falde – så ville du efter den klassiske model skulle låne aktierne igennem din broker og betale et gebyr for at kunne gøre det, derpå sælge aktierne og vente på de falder i pris, så du kan købe dem ind til den lavere pris, og dermed udligne balancen ved at aflevere de lånte aktier tilbage.
Hvis du derimod bruger CFD’er til at shorte, så skal du måske kun stille med 10% af den reelle handelsværdi, i stedet for hele beløbet for alle aktierne, så de penge du skal bruge for at gennemføre samme handel vil være langt lavere.
Du betaler så en kommission for at lave handlen, men typisk vil det være sådan, at din netto-profit ved at bruge CFD’ere vil være langt større end ved traditionel short-selling.
Du kan naturligvis gøre det samme med hele index, hvis nu du synes det bliver for volatilt og usikkert at handle enkelte aktier på CFD, eller du kan vælge sølv eller guld, der traditionelt ikke har vist de store udsving, men hvor der stadig kan laves en profit på forskellen i pris via gearingen.
Hvad der er bedst at handle CFD på? Jamen det kommer helt an på temperament og risikovillighed.